Necmettin Erbakan Üniversitesi ev sahipliğinde 20-22 Ekim 2023 tarihleri arasında “2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız” konulu etkinlik; Sempozyum, Çalıştay ve Sergi olarak gerçekleştirilecek.
Üniversite tarafından açıklanan etkinlik detayları:
Etkinlik kapsamında yapılacak olan sempozyum kısmında Geleneksel Türk Sanatları ve İslam Sanatları alanında teorik bilgilerin sunulmasına ve tartışılmasına, Çalıştay kısmında alanda yetkin ve duayen ustalarımızın ve sanatkarlarımızın tecrübelerini aktarabileceği uygulamalı çalışmaların gerçekleştirilmesine, Sergi kısmında ise jürili ve davetli karma serginin teşhirine imkan sağlayacaktır. Söz konusu tüm çalışmalarımız uluslararası ölçekte olacak, aramıza katılacak yurt içi ve yurt dışı akademisyen ve sanatkârlarımız alanlarını içeren konularda bizlere katkıda bulunacaklardır.
Kültürümüzün derinliklerinden bugüne değin süre gelen ve geleneksel sanatlar olarak adlandırılan sanatlarımızın günümüzdeki mevcut durumu, geçmişten süre gelen geleneğin günümüz şartlarına uyumlu hale getirilmesi ve bu süreçte ortaya çıkan bir takım sorunların tartışılması ve günümüze uyarlanması program sürecinde değerlendirilmesi gereken önemli hususlardandır.
Akademinin ve atölyelerin bir nevi usta çırak yöntemiyle eğitim verdiği geleneksel sanatlarımızın dijital bir dünya içerisinde hızla yol aldığımız bu günlerde gelecekte nasıl bir şekle dönüşebileceği üretim açısından, pandemi sürecindeki uzaktan eğitim metodunun da geleneksel eğitim açısından değerlendirilmesi gereken konular arasındadır. Öte yandan geleneksel sanatlarımızın icra edilmesi sürecinde geçmişten süre gelen tasarımlarda fiili çizim, aktarım ve renklendirmeler yerine dijital baskı tekniklerinin kullanımı, teknolojik değişimden faydalanmanın geleneksel sanatlarımıza etkisi, organik malzeme kullanımı yerine kimyasal malzeme kullanımı, ortak dil birliğinin (terminoloji) sağlanabilmesi gibi konularında de sempozyum sürecinde değerlendirilmesi düşünülmektedir.
Etkinliğin Çalıştay kısmında; atölye çalışmaları ön planda olacaktır. Bu süreçte, geleneksel sanatlar alanında eğitim gören lisans, lisansüstü öğrencilerin akademisyen ve sanatçılarla tanışmaları, teorik bilgilerini pratik gözlemlerle somutlaştırmaları, bu alanlarda bir ömür emek sarf eden sanatçılarla söyleşiler, onlarla tecrübe paylaşımı ortamının oluşması sağlanacaktır.
Sergileme aşamasında ise Geleneksel Sanatlarımıza gönül vermiş sanatkârlarımızın ortaya koydukları sanat eserlerinin jüri sürecinden geçirildikten sonra hem program süresince hem de daha sonraki süreçte sergilenmesi halkımızın beğenisine sunulması amaçlanmaktadır.
Gerçekleştireceğimiz “II. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız” konulu sempozyum, sergi ve çalıştay organizasyonumuz bu yıl Cumhuriyetin 100. Yılı ve 2023 Mevlana Yılı olarak ilan edilmesinden dolayı ayrı bir özellik taşımaktadır. Mevlevihanelerin ve Mevlevi dervişlerinin geleneksel sanatlarımızın sürdürülmesindeki etkin rolü ve geleneksel sanatların Cumhuriyet döneminde yeniden hayat bulması bu yıl düzenleyeceğimiz bu etkinliğin önemini bir kat daha önemli kılmaktadır.
Geleneksel sanatlarımızın farklı alanlarında eser üreten, bu alanlarda araştırma ve inceleme yapan araştırmacılarımızın sempozyumda sunacakları özgün makaleleri, bilimin evrensel ilke ve değerlerine bağlı bir şekilde hakem sürecinden geçtikten sonra yayımlanacaktır.
2001 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Sultangazi Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim gördü. Öğrenimine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih bölümünde devam etmektedir. Faal olarak Tarihî Haber’de editörlük yapmaktadır.