Anadolu’da 1077 ile 1308 arasında hüküm süren Türkiye Selçuklu Devleti’nin hükümdarlarının Konya’nın Alâeddin Tepesi’ndeki mezarlarından çıkartılan, oradan oraya taşınılan, köpeklere kaptırıldığı bile söylenen kemiklerinin DNA analizleri yapıldı! Proje hakkında her şeyi Murat Bardakçı Haber Türk’te kaleme aldı.
Bu kemiklerin başına neler gelmişti?
Türkiye Selçuklu Devleti’nin vefat eden hükümdarları Konya’nın Alaeddin Tepesinde bulunan ve hanedana mahsus olan mezarlara defnedilmişlerdi. 19.yy. sonlarından beri pek çok kez restorasyon yapılmış bu türbe gittikçe daha da perişan bir al almıştı. Ayrıca içinde bulunan naaşlar hakkında da pek çok söylentiler yayılmaktaydı. Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı’nın söylediklerine göre 1940’lı yıllarda yapılan bir restorasyon aşamasında mezarların açıldığını, kemiklerin karmakarışık halde çuvallara konup bir köşeye bırakıldığını, köpeklerin çuvalların içindekileri kaptıklarını ve kemiklerin ertesi gün Alâeddin Tepesi’nin değişik yerlerinden toplanıp karışık şekilde poşetlere koyulduğu söylenmekteydi.
1990’ların sonunda ise benzer bir restorasyon faciası daha yaşanmıştı. Mezar odalarından çıkarılan kemikler çuvallanmış, yine köpekler tarafından dağıtılmıştı. Tepenin her yerinden hükümdarlara ait farklı farklı kemikler bulunuyordu. Bu kemikler toplanarak ortaya yığılmış, basitçe sınıflandırılmış ve Diyanet’in de görüşü alınarak bu kemikler karman çorman bir şekilde sekiz adet mezara adeta paylaştırılmıştı.
Altı Buçuk Senedir Devam Eden Proje
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2017 Şubat’ında valilik izni ile Alâeddin Tepesi’ndeki Türkiye Selçuklu Sultanları Türbesi’nde akademik kuruluşların da iş birliği ile birkaç aşamalı bir çalışma başlattı. Bu projenin başında Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar vardı.
70 küsur sene önce Konya/Alaeddin Tepesindeki mezarlarından çıkarılan ve kemikleri, kalıntıları birbirine karışmış halde yeniden defnedilen Türkiye Selçuklu Devleti hükümdarlarının, kemiklerinden DNA analizleri yapıldı ve kemiklerin hangi hükümdarlara ait olduğu belirlendi. Birbirlerinden ayrılarak cenazelerin naaş bütünlüğü sağlandı ve yeniden defnedilmek üzere hazır hale getirildi. Kafatasları etlendirilerek dijital ortamda gerçekçi bir görünüm elde edildi ve silikon heykeller yapıldı. Müzelerde ve özel koleksiyonlarda bulunan dönemin tekstilleri üzerinde iplik, doku ve renk analizleri yapıldı; minyatürlerden ve eldeki az sayıdaki örneklerden istifade edilerek Konya Olgunlaşma Enstitüsü’nde yeni dokunan kumaşlardan silikon heykeller için elbiseler dikildi.
Beden bütünlükleri sağlanan Selçuklu hükümdarları ve diğer hanedan mensupları defnedilmeyi beklemekte.
Kaynak: Haber Türk
2001 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Sultangazi Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim gördü. Öğrenimine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih bölümünde devam etmektedir. Faal olarak Tarihî Haber’de editörlük yapmaktadır.