17-19 Ekim 2023 tarihleri arasında Neslişah Sultan Kültür Merkezi’nde İstanbul Üniversitesi, Isfahan Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliği ile “Uluslararası Kültür ve Sanatta Şâhnâme” adlı sempozyum gerçekleştirilecektir.
BİLDİRİ ÇAĞRISI
Değerli Meslektaşlarımız,
Günümüzde resimli veya resimsiz olarak çeşitli koleksiyonlarda çok sayıda nüshası bulunan Şâhnâme, dünya klasiklerinin en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gazneli Sultan Mahmud’a sunulmak üzere, şair Firdevsî tarafından yazılan Şâhnâme, ilk insanın yaratılışından, Araplar’ın egemen olduğu döneme kadar geçen süreçteki İran’ın efsanevi ve gerçek tarihinin harmanlandığı bir destandır.
Batı’da da ilgi çeken söz konusu eserle ilgili spekülasyonlar farklı disiplinlerde çalışan araştırmacılarca mercek altına alınarak, pek çok çalışmaya konu olmuş ve her çalışma yeni değerlendirmeleri de beraberinde getirmiştir.
Böylece kültür ve sanat tarihi içinde Şâhnâme olgusunu tartışmak üzere bir sempozyum ve sergi düzenleme fikri ortaya çıkmıştır. Sürekli ve düzenli yürütülmesi tasarlanan etkinliğin ilki, “Uluslararası Kültür ve Sanatta Şâhnâme Semozyumu ve Sergisi” başlığıyla 17-19 Ekim 2023 tarihleri arasında, İstanbul Üniversitesi, Isfahan Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliği ile İstanbul’da gerçekleştirilecektir.
Edebiyat, Tarih, Sanat Tarihi, Kültür Tarihi, Sanat gibi başlıklar altında Şâhnâme’yi incelemek, tenkitli bir biçimde ele almak ve farklı bakış açılarından değerlendirmek amacını taşıyan sempozyuma tüm araştırmacılar bildiri ile katılabilirler.
Sempozyumun Şâhnâme ile ilgili yeni araştırmaların, monografik çalışmaların sunulacağı özgür bir tartışma ortamı sağlaması hedeflenmektedir. Ayrıca sempoyum sözlü tarih çalışmaları, somut olmayan kültürel miras unsurları, teknolojinin (yapay zeka, 3-boyutlu çalışmalar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, vb.) kullanıldığı projelere de açıktır.
Sempozyumla ilgili ayrıntılar şu şekildedir:
- Sempozyumun dili Türkçe, İngilizce ve Farsça’dır. Üç dilde de simultane tercüme yapılacaktır.
- Sunumların süresi 20 dakikadır.
- Bildiri özetleri doğrudan [email protected] adresine yüklenebileceği gibi, dileyenler özetlerini İngilizce veya Türkçe olarak biri isimli, diğeri isimsiz (kör hakem incelemesi için) iki ayrı PDF dosyası şeklinde gönderebilirler.
- Özetler 250-500 sözcük arası olacaktır. Özette başlık, konunun amacı ve kapsamı, ana kaynaklara referans, araştırma problemi ve 3-6 arası anahtar sözcük yer almalıdır.
- Bildiri özeti gönderimi için son tarih 31 Ağustos 2023’tür.
- Kabul edilen bildiriler 11 Eylül 2023’te sempozyum web sitesinden ilan edilecek ve katılımcılara e-posta ile bilgilendirme yapılacaktır.
- Sempozyum kayıt bedeli;
Türk vatandaşları için Öğrenci 100 TL
Akademisyen ve Araştırmacı 250 TL
Yabancılar için Öğrenci €25,
Akademisyen ve Araştırmacı €125 olarak belirlenmiştir.
Kayıt ücretine sempozyum malzemesi, ikramlar, öğle yemekleri dahildir. Bildiri özetinin kabul edilmesi durumunda kayıt ücreti aşağıdaki hesaba yatırılacaktır:
TR 1400 2100 0000 0021 4530 0001 – TL Hesabı
TR 0300 2100 0000 0021 4530 0102- Euro Hesabı
- Konaklama, ulaşım, günlük harcırah giderleri katılımcılara aittir.
- Bildirilerin arasından seçilenlerin bir kitapta toplanması planlanmaktadır.
Sempozyumumuza bildirinizle katkılarınızı bekler, ilginize şimdiden teşekkür ederiz.
2001 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Sultangazi Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim gördü. Öğrenimine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih bölümünde devam etmektedir. Faal olarak Tarihî Haber’de editörlük yapmaktadır.