Yeni sayısında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de büyük deprem afetlerini kapağına taşıyan sevilen tarih dergisi Türk Dünyası Tarih Kültür’ün 434. sayısı Mar 2023’de çıktı. Dergiye seçkin kitapçı ve online satış platformlarından ulaşabilir, kendi sitesinden kaydolabilirsiniz. İyi okumalar.
Güzel Türkiyemiz maalesef 6 Şubat sabahına büyük bir felaketle uyandı. 11 ilimiz kelimenin tam anlamıyla yerle bir olurken çok sayıda vatandaşımızı kaybettik çok sayıda vatandaşımız yaralandı, binlerce bina yıkıldı. Bu kötü günümüzde, başta Türk Dünyası olmak üzere bütün dünya bir an bile düşünmeden yardımımıza koştu. Özellikle Türk Dünyasındaki kardeşlerimiz afetin ilk anlarından itibaren, adeta uçarcasına “kardeşlik kömeği”ni yetiştirdiler. Yüreğimizdeki yangını kendi yüreklerinde hissettiler. Türk milleti bir oldukça iri olacaktır. Devletimizle birlikte elele vererek bu yaramızı en kısa zamanda saracağımıza şüphemiz yoktur. Devletimiz güçlüdür. Bu enkazı, alnının akıyla kaldıracak, milletimizin yarasını saracak, acılarını bir nebze olsun dindirecektir. Turan hocamızın dediği gibi, “Türkiye’de devleti küçük düşürmek moda haline gelmiştir. Asıl devleti küçük düşürenlerin küçük düşürülmesi gerekir…. Devletin programları, plânları, kararları elbette tenkit edilebilir. Ancak hiçbir bahane ile devlete hakaret edilemez, devlet küçük düşürülemez.”
Bu zor günümüzde, derdimizi dert edinen, ateşimizle yanan, acımızı yüreğinde yaşayan, başta Türk Dünyasındaki kardeşlerimiz olmak üzere milletimizin her ferdine ve dünyanın dört bir yanından koşup gelen yardım ve kurtarma ekiplerine minnettarlığımızı sunuyoruz. Bu vesileyle, depremde vefat edenlere rahmet, yakınlarına ve milletimizi başsağlığı diliyoruz. Allah bir daha felaket yaşatmasın, bir daha yüreğimizi yakmasın inşallah.
Bu sayımızı daha önce Bakü Türk Dünyası İktisat Fakültesi dekanımız Prof. Dr. Mehmet Yüce hocamızın teklifi ile “Karabağ” özel sayısı olarak çıkarmayı planlamıştık. Ağırlıklı olarak bu konuda yazıların yer aldığı bu sayımızda; Afet dolayısıyla, Prof. Dr. Fatma Ürekli hocamızın büyük bir titizlikle hazırlamış olduğu “Osmanlı’dan Cumhuriyete Türkiye’de Büyük Deprem Afetleri” adlı değerli araştırmasını ilk yazı olarak sunmayı uygun bulduk. Prof. Dr. Sait Yılmaz hocamız, “Avrupa Birliği’nin Dağlık Karabağ Politikası”; Prof. Dr. Mehmet Yüce-Doç. Dr. Agil Mammadov, “Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Eğitime Bakışı”; Prof. Dr. Mehmet Yüce, “Azerbaycan’da Bir Ulu Çınar Türk Dünyası Bakü İktisat Fakültesi”; Prof. Dr. Tevfik Abdulhasanlı, “Çağdaş Azerbaycan Şiirinde Karabağ”; Dr. Tenzile Rüstemhanlı, “Çanakkale’den Karabağ’a Bir Millet İki Devlet Gerçeği”; Dr. Cavid Veliyev, “Milletleşme Sürecinde Azerbaycan-Türkiye İlişkileri”; Doç. Dr. Reşat Mustafa, “Kavimler Göçü Dönemi Türkler ve Karabağ”; Cevahir Hanım Memmedova “Hurşidbanu Natavan”; değerli araştırmalarını özel sayı çerçevesinde sizler için özenle hazırladılar. Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir’in “Türk Tıp Tarihinde Lavanta Çiçeği”, Doç. Dr. Işıl Tuna Pınar’ın “İstiklal Marşı’nın Yazılışı ve Kabul Süreci”; Metin Köse, “Özerk Gagauz Yeri’nin Kuruluşunun 28. Yıldönümü Sempozyumu” mutlaka okunmaya değer araştırmalar.
2002 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Bahçelievler Aydın Doğan Lisesinde Gazetecilik eğitimi aldı. Faal olarak Tarihî Haber’de editörlük yapmaktadır.