Abdulgani Kaçar’ın Eski Mezopotamya’da oldukça yaygın olan büyücüler ve onların oluşturduğu büyüleri konu alan “Eski Mezopotamya’da Büyü ve Büyücülük” kitabı Türk Tarih Kurumu Yayınları tarafından yayınlandı. Kitaba seçkin kitapçılardan ve online kitap satış platformlarından erişebilirsiniz. İyi okumalar.
Eski Mezopotamya Uygarlıkları’nda inanç sistemiyle iç içe geçmiş olan büyü inanışı, yapılış amacı bakımından “ak-büyü ve kara-büyü” olarak ikiye ayrılmıştır. Karabüyü, erkek ya da kadın cadılar tarafından, insanlara veya eşyaya zarar vermek amacıyla uygulanmış; ak-büyü/koruma-sağaltma büyüsü ise cin, hayalet, kara-büyü gibi metafizik güçler tarafından kendisine hastalık bulaştırılmış kişileri iyileştirmek ve yanı sıra insanları kötü ruhlara karşı korumak amacıyla yapılmıştır. Koruma-sağaltma büyüsü ritüelleri, Eski Mezopotamya’da günlük yaşamın bir parçasıdır ve asipu ya da masmassu denilen büyücüler tarafından uygulanmıştır.
Sahip olduğumuz birçok kültürel değer, Eski Mezopotamya kültürünün izlerini taşıdığından, bu alanda yapılacak her çalışma kendi kültürümüzün kökenlerini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Bu nedenle biz de ülkemiz akademisi için bakir denebilecek bir alan olan büyü ve büyücülük konusunu çalışmayı uygun gördük.
Yüksek lisans sürecimden itibaren danışmanlığımı yapan, tez ve diğer bilimsel çalışmalarım konusunda her ihtiyacım olduğunda bana özveriyle zaman ayıran ve doktora tezimle ilgili farklı bakış açıları yakalamamı sağlayan değerli hocam Prof. Dr. İrfan Albayrak’a çok teşekkür ederim.
Tez izleme komitemin değerli üyeleri, Prof. Dr. Salih Çeçen’e ve Prof. Dr. Turgut Yiğit’e, tez çalışmalarımla ilgili yaptıkları kıymetli eleştiriler ve öneriler için ayrıca ihtiyacım olduğunda elindeki kaynakları benimle paylaştığı için Doç. Dr. Hakan Erol’a, teşekkürlerimi sunarım.
2001 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Bahçelievler Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gazetecilik eğitimi aldı. Öğrenimine Beykent Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde devam etmektedir. Medya alanında birçok projede ve etkinliklerde bulundu. Faal olarak Tarihî Haber’de editörlük yapmaktadır.