“Türkiye’nin Hazineleri” dijital koleksiyonu, Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde, Google Arts & Culture Platformu’nda yayınlandı. Platformun tanıtım etkinliğinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Google Arts and Culture Türkiye Platformunu, Türkiye’nin dünyaya tanıtılması konusunda önemli bir küresel araç olarak gördüklerini dile getirerek, platformda yer alan içeriklerin Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşılmasında katkı sunacağına işaret ederek, özellikle nitelikli turist çekme, ürün çeşitliliğinin artırılması ve Türkiye’nin popüler turist destinasyonlarının ötesinde 81 ilin her birinde sunduğu zengin kültürel ve tarihi mirasın tanıtılması hedefine destek olacağını vurguladı.
“Türkiye’nin Google Arts and Culture Platformu’nda 70’ten fazla dijital hikayeye ek olarak 20 müze ve ören yeriyle 10 videodan oluşan bir seri yer alıyor. Projeye destek veren 20’den fazla müze ve ören yeri arasında UNESCO listesinde yer alan, Nemrut, Göreme ve Göbeklitepe gibi dünya kültürel hafızasında yer etmiş miraslarımızın yanı sıra Anadolu’nun kadim tarihinde önemli bir yer tutan Ahlat Selçuklu Mezarlığı da yer alıyor. Öte yandan Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamaya hazırlandığımız bugünlerde başta Cumhuriyet Müzesi olmak üzere platformda yer alan toplam 20 müze ve ören yerimizin özellikle ‘Street View’ teknolojisi kullanılarak bu projeye dahil edilmesinden dolayı ayrıca mutluluk duyuyorum. Street View teknolojisi sayesinde 1491’de kurulan ve Osmanlı Medeniyeti’nin Beyoğlu’ndaki en önemli mirasları arasında yer alan Galata Mevlevihanesi’nin tüm dünyaya tanıtılması, Avrupa’nın en iyi 3 müzesinden biri seçilen Tunceli Müzesi’nin kapılarının ziyaretçilere dijital olarak açılması, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Antalya Müzesi gibi önemli müzelerimizin tüm dünyadan ziyaretçilere sunulması konusunda ayrı bir heyecan duyuyorum.”
Mehmet Nuri Ersoy, BBC’ye Türkiye ile ilgili belgeseller hazırlayan tarihçi ve akademisyen Bettany Hughes’un da 10 videodan oluşan bir seriyle projede yer aldığının altını çizdi.
Dijital koleksiyonun bir parçası olarak İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Galata Kulesi, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Nemrut Ören Yeri, Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Efes Müzesi, Göbeklitepe, Troya Müzesi, Ani, Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı, Antalya Müzesi, Sagalassos, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme Ören Yeri ve Tunceli Müzesi dijital olarak erişime açıldı.
Türkiye’nin Hazineleri dijital koleksiyonundaki içeriklere https://artsandculture.google.com/project/treasures-of-turkiye?hl=tr adresinden ulaşılabilir.
Kaynak: Anadolu Ajansı
2001 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Bahçelievler Aydın Doğan Lisesinde Gazetecilik eğitimi aldı. Öğrenimine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümünde devam etmektedir. Pek çok projede rol aldıktan sonra Tarihî Haber’i kurdu.