Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen proje kapsamında, “Selçuklu Şehitliği” veya Selçuklu Karargahı” olduğu değerlendirilen bölgedeki kazı çalışmalarında 15 mezar açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde 2020’de hayata geçirilen “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” kapsamında kazı çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor.
Sultan Alparslan’ın tarihin en büyük zaferlerinden birini kazandığı Malazgirt ilçesinde, 12 üniversiteden bir araya gelen 40 akademisyen, 1071’deki savaşın yapıldığı alanı tespit etmek için titiz bir çalışma yürütüyor.
Akademisyenler, “Selçuklu Şehitliği” veya “Selçuklu Karargahı” olduğu değerlendirilen ilçeye 7,5 kilometre uzaklıktaki Afşin köyündeki ikinci etap çalışmalarında 15 mezarı daha açtı.
Mezarlardan çıkarılan kemik kalıntılarının Ankara Hacettepe Üniversite ve TÜBİTAK laboratuvarlarında karbon-14 testi, yaş ve antik DNA analizi yapılacak.
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican ise ilçeye 7,5 kilometre uzaklıktaki Afşin köyündeki kazı çalışmalarının 4 yıl önce başladığını anımsattı.
Bu süreçte birçok önemli buluntunun elde edildiğini anlatan Alican şöyle konuştu:
“Malazgirt Ovası’nda daha önce yapılan sondaj çalışmalarında sikke, ok uçları gibi birçok savaş aletine de rastlanıyordu. Tarihi kaynaklara bakıldığında Malazgirt Savaşı’nın yaşandığı en muhtemel yer Afşin köyüdür. Hem ilçeye olan mesafesi, hem Malazgirt-Ahlat yolu üzerindeki konumu hem de elde edilen buluntular alanın burası olduğunu gösteriyor. Mezarlardan çıkarılan kemiklerde darbe izi var. İskeletler üzerinde yapılan karbon-14 analizleri, 11. yüzyıla ait olduğunu gösteriyor. Mezarlardan çıkarılan kemik kalıntıları üzerindeki çalışmalar tamamlandığında daha net ve sağlıklı sonuçlara ulaşacağız.”
Hacettepe Üniversitesi İnsan Davranışsal Ekolojisi ve Arkeometri Laboratuvarında görevli uzman arkeolog Muhammed Dolmuş da açılan mezarların 11. yüzyılı gösterdiğini ifade etti.
Dolmuş, “Buradaki gömü bize İslami geleneği yansıtıyor. Alanda 11. yüzyıla ait definleri görüyoruz. Mezarlar, 6-7 sal taşlarla kapatılmış ve üzeri 80 santimetre kadar toprakla doldurulmuş. Laboratuvar sonuçlarına göre çalışmalarımıza devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.
2001 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Bahçelievler Aydın Doğan Lisesinde Gazetecilik eğitimi aldı. Öğrenimine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümünde devam etmektedir. Pek çok projede rol aldıktan sonra Tarihî Haber’i kurdu.