Mehmet Beşikçi’nin Osmanlı Devleti’nin savaş hazırlığını ve seferberliğini I.Dünya Savaşı üzerinden anlatan “Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Seferberliği” adlı kitabı İletişim Yayınları tarafından yayınlandı. Kitaba seçkin kitapçılardan ve online kitap satış platformlarından erişebilirsiniz. İyi okumalar.
Mehmet Beşikçi, Osmanlı ordusunun Birinci Dünya Savaşı’nın gerektirdiği yoğun insan gücü seferberliğini nasıl yürüttüğünü, kapsamlı arşiv taramasını zengin bir süreli yayın ve anı-hatırat literatürüyle harmanlayarak araştırıyor. Seferberlik koşullarının devlet-toplum ilişkilerini yeniden şekillendirici bir etki yaptığını savunan Beşikçi, bu süreçte Osmanlı devleti bir yandan daha merkezî, otoriter ve milliyetçi bir eğilime girerken, diğer yandan toplumun seferberlik politikalarına karşı tepkiler verebileceği bir alanın da açıldığını gösteriyor. Zorunlu askerlik sisteminin savaş yıllarındaki sancılı ama pragmatik işleyişi,yurt cephesine nüfuz etmenin artan önemi ve yıpratıcı cephe koşullarında derinleşen firar meselesi kitapta masaya yatırılıyor. Gözden geçirilmiş yeni baskısıyla Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Seferberliği, yalnızca savaşın askerî ve sosyal tarihi literatürüne değil, aynı zamanda devlet-toplum ilişkileri,siyasal mobilizasyon ve milliyetçilik açısından Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş süreci tartışmalarına da önemli bir katkı.
2003 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Bahçelievler Aydın Doğan İletişim Lisesinde Gazetecilik eğitimi aldı. Öğrenimine Marmara Üniversitesi Tarih Bölümünde devam ediyor. Faal olarak Tarihî Haber’de editörlük yapmaktadır.