Murat Kutlu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin İslam dünyasında Soğuk Savaş döneminde izlediği politikayı ve tarihini konu alan “Soğuk Savaş Döneminde Türkiye’nin İslâm Dünyası Politikaları” adlı kitabı Dergâh Yayınları tarafından yayınlandı. Kitaba seçkin kitapçılardan ve online kitap satış platformlarından erişebilirsiniz. İyi okumalar.
19. yüzyılda Müslüman düşünürler din ve etnik ayrımcılığı birlikte yürüten Batı’nın sömürü siyasetine bir cevap mahiyetinde –ki çoğu Osmanlı vatandaşıydı– İslâmcılık fikrini bir savunma mekanizmasıyla geliştirirken ümmet kavramından hareketle İslâm dünyası/ittihadı meselesini gündeme getirdiler. Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanmasına mani olmaya, en azından Müslüman coğrafyaların elden çıkmamasına yönelik ileri sürülen bu düşüncenin tarihî seyri hâlâ devam ediyor. Elbette bu, dönüşerek, yeni anlamlar kazanarak inişli çıkışlı bir şekilde gerçekleşiyor.
İslâmcı neşriyatın iki önemli dergisinin (Selamet-Sebilürreşad) ışığında İslâm dünyası fikrinin mahiyeti ve tarihsel sürecini anlamaya yardımcı olacak bu eser, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’nin yeniden İslâm dünyasıyla kurduğu irtibatı bizlere sunuyor.
2001 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Bahçelievler Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gazetecilik eğitimi aldı. Öğrenimine Beykent Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde devam etmektedir. Medya alanında birçok projede ve etkinliklerde bulundu. Faal olarak Tarihî Haber’de editörlük yapmaktadır.